25.12.08

Adieu Renault, bienvenue Citroën


Na vele jaren trouwe dienst hebben we afscheid moeten nemen van de Nevada. Ik denk dat we hem in 97 gekocht hebben, toen al niet helemaal nieuw en dat hij ons Franse avontuur vrijwel vanaf het begin meegemaakt heeft. Een groot deel van onze verhuizing van Nederland naar Frankrijk heeft plaatsgevonden met de Renault. Ook bewees hij trouwe dienst bij het uitlaten van honden, vervoeren van mensen, aanvoeren van drank, voedsel en bouwmaterialen en het afvoeren van het vuilnis. Na 381732 km gaf hij nog niet helemaal de geest maar om in januari door de keuring te komen moest er toch wel heel wat verspijkerd worden, en dan niet alleen cosmetisch. Met pijn in het hart hebben we besloten de Renault, na een kwartmiljoen kilometer zonder buitensporige onkosten, in te ruilen voor een jongere Citroën C15 First. Waar dat First voor staat weet ik niet, ik kon het niet vinden in het Franse woordenboek. In ieder geval is het voor ons allebei niet de eerste Citroën. We hopen dat hij het net zo goed gaat doen als de Nevada!
Op de voorkant staat een soort gestileerd kerstboompje, toepasselijk in deze tijd van het jaar!

En, Renault gaat ons niet helemaal verlaten want we hebben gelukkig nog wat CD's van Renaud.

22.12.08

De kerk van le Val d'Ajol


Nu het zo tegen Kerstmis loopt is het misschien een stichtelijk moment wat aandacht aan de kerk van le Val d'Ajol te besteden.


De kerk van le Val d’Ajol, waarvan de patroonheilige Maria Tenhemelopneming is, werd in het midden van de XVI-de eeuw gesticht. Het koor en de eerste drie gewelfvakken dateren van 1554.

Aan de architectuur van de kolommen is te zien dat in de XVII-de eeuw een uitbreiding met vier gewelfvakken heeft plaatsgevonden. Boven het orgel zien we een sluitsteen uit 1681.

Het bijzondere van de kerktoren, die uit 1735 stamt, is dat hij op drie portalen steunt.

Er zijn een aantal opmerkelijke stukken meubilair en schilderstukken:

Het retabel, achterstuk van het altaar, bestaat uit vier eiken panelen waarop de Tenhemelopneming van de Maagd Maria is afgebeeld. Het is in 1760 uitgevoerd door Jean Joseph Remy uit le Girmont – le Val d’Ajol (dat toen nog deel uit maakte van le Val d’Ajol) op verzoek van pater Monier, een monnik uit Hérival die toentertijd de parochie van le Val d’Ajol bediende.

De Piëta, achteraan links, uitgevoerd in gepolychromeerd steen, dateert uit de XV-de eeuw. Het is het enige overblijfsel uit de kapel van het gehucht la Croix, waar de eerste bewoners van le Val d’Ajol woonden sedert de X-de eeuw.

De wandschilderingen terzijde van de Piëta stellen (links) Sint Crépin (Krispijn, Crispinus) en Crépinien (Crispinianus broer van Krispijn), de patroonheiligen van de schoenmakers, en (rechts) Sint Maarten voor. Deze wandschilderingen werden ontdekt toen in 2005 het interieur van de kerk opgeknapt werd. Ze stammen uit het eind van de XVI-de eeuw of het begin van de XVII-de eeuw.

Het houten Christusbeeld stamt vermoedelijk uit de XVI-de eeuw en komt voor op de lijst van nationaal erfgoed.

Het bijzondere aan de preekstoel is het galmbord in de vorm van een koningskroon (eerbetoon aan Stanislas, Hertog van Lotharingen, onttroonde Koning van Polen).

Het orgel dateert uit de jaren 1880.

Indien u bij het verlaten van de kerk naar links gaat, naar de Place du Sô, kunt u de verschillende bouwfasen van de kerk onderscheiden in de gebruikte stenen en de rangschikking daarvan. Onder een van de ramen van het koor ziet u een oculus (klein rond venster, oeil-de-boeuf), typisch voor Lotharingen, die dateert van voor het Concilie van Trente. Hier onstak men een lichtje dat het Heilige Sacrament voorstelde.

Zeker ook een bezoek waard zijn enkele van de 145 wegkruisen in le Val d’Ajol:

- het gotische Croix des Chênes uit de XVI-de eeuw, route de Remiremont,

- het Croix de Larrière met Franse lelies uit de XVI-de eeuw, route de Fougerolles,

- het Croix du Jeranceau (Jaranceau of Géranceau) uit 1626, vanaf de Place du Sô met wegwijzers aangegeven of vanaf la Crèche via een gemarkeerde wandeling.
- en voor het kruis op het terrein van la Crèche, in 1829 opgericht door J.N. Babé, hoeft al helemaal geen moeite gedaan te worden.

Op de site van de gemeente le Val d'Ajol staan ook nog wat foto's.

16.12.08

Warme chocolademelk


Afgelopen week was het hier echt winters weer met echte sneeuw en echte winterse temperaturen.
Gijs en Daan waren hier met Elvis en Leffe (onze kleinkinderen) en die hebben lekker gesleed en sneeuwmannen gemaakt. Als je dan weer binnenkomt om bij de kachel op temperatuur te komen is het heerlijk om een beker warme chocolade te drinken.

Hier volgt een recept voor de heerlijkste chocolademelk, geïnspireerd door Trish Deseine.

De ingrediënten zijn gebaseerd op 2 personen en het duurt ook ongeveer 2 minuten.

75 g bittere, pure chocolade van 74 o/o, in brokjes gebroken
2 theelepels suiker
1 vanillepeul, gespleten *
2,5 dl volle melk
1,5 dl scheproom, een soort vloeibare crème fraîche
chcoladekrullen of cacaopoeder, voor de garnering

Verwarm in een steelpan, op laag vuur al roerend met een garde alle ingrediënten behalve de chocoladekrullen of het cacaopoeder.
Zodra de chocolade helemaal gesmolten is en de melk heet en schuimig is schenk je de chocolademelk in bekers. Bestrooi met chocoladekrullen of cacaopoeder.

Als klap op de vuurpijl kun je er vlak voor het serveren nog een dot versgeklopte slagroom op scheppen.

* Indien je geen vanillepeulen in huis hebt kun je ook vanillesuiker gebruiken in plaats van gewone suiker.
Het is dus handig vanillesuiker op voorraad te maken en het is ook minder duur.
Hoe? Doe 2 opengesneden vanillestokjes op één kilo suiker in een goed sluitende voorraadpot. Vul de suiker regelmatig aan, hij is vrijwel onbeperkt houdbaar. De vanillestokjes moet je, afhankelijk van je verbruik, na verloop van tijd verversen.

Zo komen we de winter wel door!

En als je héél lui bent kun je natuurlijk ook Droste cacao nemen, je steunt de Nederlandse economie, maar het duurt vrijwel net zo lang.

14.12.08

Deterbeestenfeest


Afgelopen september hebben we het befaamde Deterbeestenfeest gevierd in het Betere BoerenBed, voor deze gelegenheid omgedoopt in het Detere BoerenBed.
De Koopse tak had hiervoor al behoorlijk voorgeoefend tijdens het Keaup-de-Viekend op la Crèche.

6.12.08

Constructam


Als rechtgeaarde campinghouders zijn wij voor eigen gebruik op zoek naar een oldtimer caravan. Vooralsnog hopen wij een Constructam Comet 5 te vinden en dan de uitvoering met het driehoekige raampje. Misschien weet iemand er een te koop in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland of Zwitserland? Dat zou nog eens een mooi Sinterklaascadeau zijn!