27.2.09

Un "P'tit Côteau de Montfort", s'il vous plaît.Frankrijk staat uiteraard bekend als wijnproducerend land. Van héél goedkoop tot héél duur. En van héél lekker tot héél vies. Waar die prijs- en smaakverschillen precies door ontstaan, dat is een wetenschap op zich en daar zijn ook al vele boeken over geschreven. Wie daar meer over wil weten kan het beste bij een kenner te rade gaan, een oenoloog of een vinoloog. Ik kan alleen maar zeggen of ik de wijn lekker vind of niet (en of ik hem duur vind of niet).
Jammer genoeg wordt er niet overal in Frankrijk wijn geproduceerd, het hangt onder andere van de grond af, die moet kalkhoudend zijn. En dat is bij ons in de buurt nu juist niet het geval, dat merk je wel als je onder de douche staat.
In de Vogezen is één klein wijngebiedje, 5 hectaren verdeeld in ruim 80 percelen met 40 eigenaren. Gelukkig treden ze wel onder één noemer naar buiten: Les Producteurs Réunis des Côteaux du Montfort in la Neuveville sous Montfort. Ze maken twee soorten wijn, een Vin Bleu en een Vin Rouge Fruité.
De Vin Bleu heet zo omdat hij de kurk een wat blauwachtige kleur geeft. Maar misschien als je er heel veel van nuttigt dat je er ook blauw van wordt en dan niet alleen je lippen en tong. De wijn smaakt het best als hij op een temperatuur van 16 - 18° gedronken wordt en heeft een wat fruitige afdronk of hoe je dat zo mooi kunt zeggen in het jargon.
De Rouge Fruité is heel geschikt als apéritif met een scheutje sirop de cassis, mirabelle of pamplemousse maar kan natuurlijk ook puur, lekker koel gedronken worden.
La Neuveville sous Montfort ligt helaas op drie kwartier à een uur rijden bij ons vandaan. Wel een mooie tocht door de lage Vogezen. Maar gelukkig wordt deze wijn ook in minstens één winkel in le Val d'Ajol verkocht, en de prijs is niet exhorbitant.
Toen wij de cave wilden bezoeken troffen we in La Neuveville sous Montfort toevallig de burgemeester op de mairie. Gelukkig bleek hij de president van de Société Cooperative Agricole te zijn en had hij wel even tijd om ons te laten proeven. Op zijn sloffen heeft hij ons rondgeleid, laten proeven en van een paar flesjes voorzien.Afgezien van het wijn consumeren ben ik ook wel handig in het modificeren. Van allerlei staartjes wijn maken we een heerlijke, pittige wijnazijn, niet constant van smaak, dat hangt erg van de gebruikte restanten af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten