24.10.10

Paddestoelen


Tijdens een wandeling kwam ik deze paddestoel tegen. Even hoopte ik dat het een morielje was, de op één na lekkerste soort. Maar dat klopt niet met de tijd van het jaar.
Vermoedelijk is het familie van de Phallus Impudicus, de vorm lijkt in ieder geval wel erg op de naam. Dat is een soort die volgens volksverhalen door heksen gebruikt werd omdat op de hoed het zaad van de duivel zou zitten en dat konden ze gebruiken voor gemeenschappelijke nakomelingen. Vraag me niet hoe ze het deden.
En trouwens, hij rook ook niet onaangenaam. Ik heb hem niet geproefd ook al zou hij volgens de boeken eetbaar moeten zijn. Nu zeggen de kenners dat alle paddestoelen eetbaar zijn, in ieder geval minstens één keer.

Verder was het wel een goed paddestoelen-seizoen. Maar dan beperken we ons toch meestal tot de bekendere soorten zoals boleten, cantharellen, gele stekelzwammen of de hoorn van overvloed, bijgenaamd doodstrompet!

Overigens kun je in geval van twijfel je vondst altijd laten controleren door de pharmacie. En die vind je in ieder wat groter dorp, herkenbaar aan de flitsende lichtreclames.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten