16.8.11

Stokbrood


Stokbrood kun je voor het gemak natuurlijk gewoon kopen.
Je hoeft het 's avonds maar op de broodlijst in te vullen en dan ligt het vanzelf 's morgens klaar op het terras.

Maar, het is veel leuker het zelf te maken.
Hier een recept waarbij je bijna niet hoeft te kneden:

425 gram bloem
1/4 theelepel gist
2 theelepels zout, behalve voor de zoutelozen onder ons
200 ml water
100 ml bier
1 eetlepel azijn

Meng alle ingrediënten door elkaar tot een bal. Doe dit in een schaal die je afdekt met folie en laat het deeg een aantal uur rijzen.

Nu heb je tijd om een paar mooie stokken te maken. Van het deel waar straks het brooddeeg omheen moet haal je in ieder geval de bast weg. Je kunt er ook vast een puntje aan maken zodat je straks nog wat marsh mellows kunt roosteren!

Strooi bloem op een plank of een aanrecht en kneed de bal deeg 10 keer. (Je hebt dus meer bloem nodig of je had aan het begin niet alle bloem door het mengsel moeten kneden?!) Vorm nu mooie slierten van ongeveer een centimeter dik en rol deze om de stokken. Zorg dat de uiteinden goed vast zitten, eventueel nog wat nat maken met water. Laat de stokken nu nog een à twee uur rusten op bijvoorbeeld bakpapier, losjes afgedekt met folie.

Nu heb je mooi tijd om het kampvuur te maken. Om het brood te gaan bakken moet het eigenlijk uitgebrand zijn zodat je alleen nog kooltjes over hebt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je het deeg verbrandt maar dat je het bakt. Dus op de foto's klopt dit eigenlijk niet helemaal.
Ook voor het bakken moet je wat geduld hebben, je moet proberen dat de buitenkant mooi bruin wordt en niet ZWART geblakerd en dat de binnenkant toch gaar is. Dus niet in het vuur maar boven de gloed.

En voor een mooie afronding, niet vergeten Marsh Mellows te kopen!


Foto,s met dank aan André.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten