8.4.12

Geknuffelde Eieren

Geknuffelde eieren is sedert jaar en dag onze vrije vertaling van een "coddled egg".
Overigens heeft dit bericht niets te maken met mijn berichtje gisteren op facebook!


Het basis-ingrediënt, een ei.
De meeste eieren zijn hier bruin maar er zijn ook wel witte, of bijna-witte en af en toe een celadonkleurig ei van een Italiaanse kip. Deze komen van Paulette onze eierboerin.


De eggcoddlers, de apparaten waarin je het gerecht bereidt, bestaan in meerdere uitvoeringen. De bekendste is van Royal Worcester (spreek uit woester, net als de saus), de 3 exemplaren van porselein in het midden. Ik weet niet of ze nog geproduceerd worden, maar met wat geluk vindt je er nog wel eens eentje op een rommelmarkt. En dan meestal voor weinig geld omdat de verkoper niet weet wat hij/zij er mee moet doen. Mijn voorkeur gaat dan uit naar de wat grotere maat. Het rechtse exemplaar is van Wedgwood, ook van een rommelmarkt, ik denk geen porselein maar een soort aardewerk.
Het kleine glazen exemplaar met metalen beugel, links, is van Pyrex. Het grotere glazen exemplaar daarnaast, ook met metalen beugel, is vermoedelijk van Jena of ook van Pyrex. Ook deze glazen eggcoddlers komen van rommelmarkten.
Het voordeel van de glazen eggcoddlers is dat ze makkelijker schoon te maken zijn en eventueel zonder de beugel in een magnetron kunnen. De exemplaren met metalen deksel kunnen uiteraard niet in de magnetron ook al werd dat wel beweerd in een of ander berichtje dat ik op internet tegenkwam. Of je moet de magnetron niet aanzetten?!
Ik heb ook ooit helemaal aardewerken coddlers gezien van Engelse makelij, ik denk T.G.Green.


Je kunt natuurlijk alleen een ei nemen, maar spannender wordt het met van alles wat je maar tegenkomt in koelkast, keukenkastje of tuin.
Smeer het potje in met wat margarine of boter en doe er vervolgens het ei in. Probeer de dooier heel te houden.
Voeg vervolgens naar smaak kaas, ham, worst, ui, knokloof, kappertjes, tomaatjes, augurkjes, geconfijte gember en zeker niet te vergeten een scheut van de zware siroop toe. Alles redelijk fijn gesneden en in slechts kleine hoeveelheden. Dit is ook een reden om voor de grotere eggcoddlers te gaan, daar kunnen tenminste wat extra ingrediënten in.
Vervolgens nog afmaken met peper, zout en allerlei kruiden die je tegenkomt in het keukenkastje of in de tuin.


Verwarm vervolgens au bain marie en zorg er voor dat het water niet in de coddler kan lopen. Afhankelijk van de maat coddler circa 10 minuten koken.
De coddlers kunnen natuurlijk ook gebruikt worden om andere gerechtjes, bijvoorbeeld babyvoedsel, au bain marie te bereiden.


Het eindresultaat met een kapotte dooier.


En met een hele dooier, prachtig op een Paasontbijttafel!

Maar natuurlijk kan dit ook op andere momenten van het jaar bij een uitgebreid
 la Crèche ontbijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten