31.7.14

Plombières-les-BainsBlason 

De naam zegt het al, er is iets met baden.
Die baden stammen uit de Romeinse tijd en worden gevoed uit natuurlijke bronnen die temperaturen hebben van 57° tot 84°.
Het hoogtepunt van de badcultuur ligt in de 19de eeuw maar sedert er een TGV van Parijs naar Remiremont is leeft Plombières - les - Bains weer op.
Vooral op een wat regenachtige dag is het heerlijk om naar die baden te gaan die zich grotendeels onder de grond bevinden. Je vindt er stortbaden, bubbelbaden, dompelbaden, zwembaden, hammamachtige ruimtes en iets wat op een sauna lijkt. Je moet wel zelf iets te eten of drinken meenemen want wat dat betreft lijkt het absoluut niet op de Nederlandse sauna's.

Plombières - les - Bains heeft nu nog slechts ongeveer 1900 inwoners. En daar komen dan nog wat mensen bij die er een vakantiewoning hebben. Het is een heel aparte ervaring om midden op het platte land een stadje tegen te komen met Parijsachtige gebouwen. Het wordt ook wel de "Stad met de Duizend Balkons" genoemd, bijna net zoveel balkons als inwoners.

Aangezien het stadje in een nauwe vallei ligt is er weinig ruimte om tuinen te maken. Die tuinen hebben ze toen maar op terrassen op een van de hellingen gemaakt, een soort hangende tuinen die een bezoek meer dan waard zijn. Er zijn met allerlei natuurlijke materialen heel creatieve oplossingen gevonden.

De laatste uitbreiding van de hangende tuinen is een klimpark in de bomen. Er was sedert vorig jaar al een kindercircuit, voor kinderen van minimaal 100 cm. Dit jaar is er ook een volwassenencircuit geopend. Volgens kampeerders die er geweest zijn zeker de moeite waard.
Het bijgevoegde filmpje geeft slechts een impressie, met Brian in de hoofdrol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten