29.1.09

Vin d'oranges amères


Deze sinaasappelwijn kan alleen tussen 15 januari en 15 februari gemaakt worden omdat er alleen dan bittere sinaasappels te koop zijn.

Ingrediënten voor 6 à 7 flessen vin d'orange:

1 liter alcohol van 45°, eventueel kan hiervoor inmaakalcohol gebruikt worden
4 bittere sinaasappels
1 citroen
1 vanillestokje, eventueel kaneel en een kruidnagel

en over drie maanden:
4 à 5 flessen droge witte wijn of niet te zoete rosé
500 gram à 1 kilo suiker

Als je vin d'orange toch buiten het bittere sinaasappelseizoen wilt bereiden kun je ook 3 sinaasappels en 2 citroenen nemen.

Indien de sinaasappels en de citroen behandeld zijn, ze kort onder heet water afspoelen.
Doe de sinaasappels en de citroen in een grote glazen pot die hermetisch afgesloten kan worden. Voeg het vanillestokje en naar smaak de kaneel en de kruidnagel toe.
Voeg de alcohol toe. Zorg dat de vruchten helemaal onder staan.
Sluit de pot hermetisch en laat hem 3 maanden op een koele, donkere plaats staan.

Tijdens deze lange maceratie-periode doet een osmotisch proces het werk voor ons. De alcoholmoleculen, de aromatische moleculen van de vruchten en de vochtmoleculen uit de alcohol en de vruchten doen een soort stoelendans totdat de concentratie overal gelijkmatig is. De vruchten verschrompelen gaandeweg.

Na drie maanden macereren moet je de vloeistof filteren zonder de sinaasapels en de citroen uit te knijpen. De vruchten hebben hun werk gedaan en kunnen nu weggegooid worden.

Voeg nu de 4 à 5 flessen droge witte wijn of rosé toe. En 500 gram à 1 kilo suiker, de hoeveelheid afhankelijk van de wijn, hoe droger en zuurder de wijn hoe meer suiker.
De suiker lost langzaam op bij de lage temperatuur. Heb een kwartiertje geduld, dan rustig roeren met een grote houten lepel.
Doe de sinaasappelwijn in flessen en sluit deze hermetisch af.

In principe is de wijn nu voor consumptie gereed. Maar met nog wat geduld kan de smaak verbeterd worden door hem in een houten fust te laten rijpen. Bij gebrek aan een houten fust is een veelgebruikte truc een stukje hout in de fles doen. Bijvoorbeeld een stukje geschroeid eiken zonder bast. De alcohol gaat een chemische reactie aan met de lignine uit het hout waardoor allerlei aromatische verbindingen vrijkomen.

Gezien het alcoholpercentage, circa 20°, is de wijn vermoedelijk lang houdbaar, in de praktijk lukt dat echter nooit erg lang. Proost!

Maar ... Il faut boire avec modération!

Mais putain, c'est qui ce Modération?



P.s. een heel aantrekkelijke variant is de alcohol te vervangen door eau-de-vie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten