10.7.09

BierVroeger was er in le Val d'Ajol, zoals in zoveel plaatsjes in Frankrijk, Nederland, België en Duitsland, een bierbrouwerij, "la Gerbe d'Or". Net als elders zijn de meeste kleine brouwerijen opgekocht door een paar groten, met als doel hun marktaandeel veilig te stellen. Helaas is de brouwerij "la Gerbe d'Or" al jaren gesloten.


Van de brouwerij zijn nog een aantal gebouwen over, in slechte staat, er zijn nog oude ijskelders en er is nog een rue de la Brasserie. De woning van de directeur, het chateau, bestaat nog wel. Dit chateau is het huidige Hôtel la Résidence, waar je overigens heel lekker kunt eten, bijna net zo lekker als Chez Ineke.

Maar gelukkig zijn er ook in le Val d'Ajol lieden die de eenheidsbiersmaak willen doorbreken. Een aantal jaren geleden zijn zij weer een kleine ambachtelijke brouwerij gestart, Val Heureux. Er worden op dit moment 3 smaken gebrouwen: la blonde, l'ambrée en la brune.
Het is mogelijk de brouwerij te bezoeken en ter plekke samen met de brouwers te proeven.

En dan is er in Dommartin-lès-Remiremont een brouwerij die "la Bête des Vosges" maakt, ook niet onverdienstelijk.Sedert het enorme succes van de film "Bienvenue chez les Ch'ti", meer dan 20 miljoen bezoekers in Frankrijk, is ook het Ch'ti bier buiten de regio Nord-Pas-de-Calais verkrijgbaar. Op dit moment nog niet in le Val d'Ajol maar al wel in Remiremont.Om een eenvoudiger biertje wat op te leuken kun je er Amèr Bière, Liqueur à l'Orange aan toe voegen.

En denk er om, altijd met (je) mate(n) drinken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten