11.12.11

Bessen

Bessen, bessen, bessen! Het was dit jaar een uitstekend bessenjaar. Gelukkig wilden Lisa en Loes graag helpen met het plukken, schoonmaken en verwerken. Ze hebben er onder andere heerlijke jam van gemaakt.
Recept: per kilo bessen bijna een kilo suiker De bessen goed wassen, rissen en alle steeltjes en andere ongerechtigheden verwijderen. Per kilo circa 1 deciliter water aan de kook brengen in een wijde pan. In ons geval gebruikten ze een wokachtige paellapan. Voeg de bessen aan het kokende water toe en roer en schep ze voortdurend om totdat ze barsten en zacht zijn geworden. Voeg nu de suiker toe en blijf roeren totdat de suiker opgelost is. Temper het vuur en laat de vruchtenmassa inkoken totdat het volume ongeveer 1/3 minder is geworden. Nog 10 minuten zachtjes door laten koken. De jampotjes moeten goed schoon zijn en moeten na het vullen luchtdicht afgesloten worden. Op een koele, droge en donkere plaats kunnen ze zeker een half jaar bewaard worden.
Behalve bessen hadden we ook enorme hoeveelheden appels en peren. Wat we daarvan niet zelf opgegeten hebben werd dankbaar door de geiten en varkentjes geconsumeerd. En gelukkig kijken die niet op een klein rot plekje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten