30.11.12

AppelsnacksWat doe je als je van de buurman plotseling kruiwagens vol appels krijgt?
De minder fraaie exemplaren zijn in dank door de geiten en varkentjes aanvaard.
De nog gave appels wil je dan graag voor jezelf bewaren maar de herinnering aan die gerimpelde appeltjes zoals je ze vroeger bij je ouders kreeg is nog niet helemaal weggesleten. Het leken net van die hele oude vrouwtjes met op zich wel markant gerimmelde gezichtjes. Wel lief, maar echt lekker?
Een goede oplossing is de appels te drogen.
Snijd ze in dunne schijfjes en rijg ze aan satéprikkers zodat je ze, zoals op de foto te zien, op de roosters van de heteluchtoven kunt leggen. Op roosters drogen ze beter en sneller dan op keukenpapier.
Hiermee, het snijden en rijgen, ben je dan toch al snel een aantal uren zoet. Vervolgens gaan ze in de heteluchtoven, laagste standje, dus ongeveer 50°, gedurende 4 à 5 uur (afhankelijk van het vocht dat in de appels zit).
En gebruik de oven bij voorkeur tijdens de periodes dat de elektriciteit op zijn goedkoopst is. Dat kan in ons geval een factor 10 schelen!
Volgens sommige recepten had ik ze ook nog met citroensap moeten besprenkelen; maar dat vond ik te veel werk.
Bewaar ze vervolgens in plastic zakjes of in een trommel zodat ze redelijk krokant blijven.

De appelschijfjes hebben gedroogd een veel intensere smaak, het doet wat aan appelstroop denken, en zijn naar mijn mening een stuk lekkerder dan de ongedroogde exemplaren. Heerlijk als snackje tussendoor of tijdens het borreluur!

1 opmerking:

  1. Dat zijn er veel te veel... We komen over een paar weken wel even helpen met "opruimen" ;-)

    BeantwoordenVerwijderen