24.2.13

la Val Heureuse


Jaren geleden, om precies te zijn op 10 juli 2009, heb ik al eens een berichtje gewijd aan de stand van zaken betreffende bieren in en om le Val d'Ajol.
Toen bestond het assortiment van Brasserie Burval nog slechts uit 3 smaken.
Inmiddels hebben de brouwers Christophe en Martin flink aan de weg getimmerd. Er kan geen festiviteit in le Val d'Ajol plaatsvinden of het bier "la Val heureuse" wordt er getapt. Ook is het behalve direct bij de brouwerij op meerdere plaatsen verkrijgbaar.

Maar het interessantst is misschien wel dat er nu 8 smaken verkrijbaar zijn: Blonde, Ambrée, Blanche, Brune, La Bière des Vosges en Bière des Neiges. Als laatste loten aan de familie zijn daar bijgekomen La Vigoureuse met een vleugje gember en een Triple waar de brouwers met trots 88 op vermelden. Dit is behalve het nummer van ons departement ook de aanduiding van het alcoholpercentage, 8.8 .
Nu zijn er wel meer brouwers die op deze wijze het alcoholgehalte aangeven zoals Kronenbourg 7.2 en het bier 8.1 van de supermarktketen U. Wat me wel bevreemd is dat er een Nederlands bier is dat hier verkocht wordt onder de naam 8.6 maar slechts 7.9 % bevat.

De brouwerij Burval, in het centrum van le Val d'Ajol, kan van maandag tot en met zaterdag van 14 tot 18 uur bezocht worden. Daar kun je zien hoe het proces in zijn werk gaat alvorens te proeven en te kopen.
Voor menigeen is het een aangename bijkomstigheid dat één van de eigenaren engelstalig is.

1 opmerking:

  1. Moeten we bij jullie zeker een keer komen proeven. Jos nog hartelijk bedankt voor het toesturen van het bushcraft artikel. Wellicht komen we in het voorjaar weer eens langs.
    Groetjes Erik en Agnes

    BeantwoordenVerwijderen