7.2.13

Het is weer Andouille-tijd !


Een oude ansichtkaart van de Foire aux Andouilles in vroeger tijden. Er is niet zo heel veel veranderd, de kleding van de bezoekers is iets moderner en er worden nauwelijks nog ossen gebruikt voor transporten. Overigens is dat grote gevaarte op de voorgrond géén Andouille!
Het programma is, zoals ieder jaar, vrijwel ongewijzigd.
Voor de 48-ste keer vindt in het weekend voorafgaande aan de derde maandag van februari de Foire aux Andouilles plaats in le Val d'Ajol.
Le Val d'Ajol, doorgaans een rustige plaats in de zuidelijke Vogezen, trekt dan 10000-den bezoekers. De festiviteiten beginnen op zaterdag de 16-de met een markt voor lekkerbekken van 10 tot 18 uur met vooral lokale en regionale producten.
Tevens is er van 8 tot 17 uur een rommelmarkt en vanaf 14 uur wordt er iets folkloristisch gedaan.
Om 11 uur vindt er een Kapittel van Gildebroeders plaats met allerlei plechtigheden en een défilé in aanwezigheid van andere Gildes op het gebied van Wijn en Voedsel.
Op zondag wordt de Lekkerbekkenmarkt voortgezet. Ook is er dan van 10 tot 18 uur een boekenbeurs gericht op regionale boeken. De plaatselijke garages pakken uit met nieuwe en tweedehands auto's. Er is op verschillende plaatsen muziek en straattheater en om 15 uur is er een gecostumeerd défilé met praalwagens op het thema "Uitnodiging tot een Dans". Een en ander wordt muzikaal opgeluisterd door verscheidene muziekgezelschappen.
Maandag 18 februari is de eigenlijke Foire aux Andouilles. Er is dan een jaarmarkt met 100-den kramen, vooral op gastronomisch gebied maar natuurlijk ook het normale marktaanbod.
Het 48-ste Kapittel van de hooggeleerde en opmerkelijke Broederschap van fijnproevers van de Andouille en Gandoyaux van le Val d'Ajol vindt plaats met om 11 uur weer een défilé en de inhuldiging van nieuwe leden. Tevens wordt er de 46ste lit(t)eraire Andouille-prijs uitgereikt.


Als voetnoot wil ik nog opmerken dat Andouille niet alleen de benaming van die smakelijke worst uit le Val d'Ajol is, je kunt er ook iemand voor uitmaken als je hem wilt uitschelden.

Het is wel te hopen dat het weer nog een beetje bijtrekt. Op dit moment ligt er minstens 50 centimeter sneeuw, gevallen in 2 dagen! En de meteorologische vooruitzichten voor de komende 5 dagen geven ook nog meer sneeuw!

Zo ziet de Geitenberg er nu uit. De geiten en varkentjes vinden er niets aan. Sara en de katten trouwens ook niet.

De bijvoederplaatsen voor de vogels in de voortuin moeten eerst uitgegraven worden.

Het badhuis, bijna op z'n mooist.

Je bedenkt je wel 2 keer voordat je besluit een stukje met de auto te gaan rijden. Op de achtergrond trouwens ons mooi besneeuwde kruis.

1 opmerking:

  1. Prachtige sneeuwfoto's. Hier in Haguenau hebben we zo nu en dan enkele cm, maar nu ligt er helemaal niets meer.

    BeantwoordenVerwijderen