20.4.13

Aanmaakkurkjes

Een merkwaardige kurk die ik bij de lege flessen aantrof. Kennelijk koopt iemand Franse wijn bij Albert Heijn en neemt die vervolgens mee (terug) naar Frankrijk. Alsof je hier geen goede wijn kunt vinden!


Er zijn van die periodes dat we een zeer groot aanbod aan kurken hebben.
Het blijkt dat er een tekort is/komt aan natuurlijke kurk. De bast van de kurkeik kan kennelijk niet zo snel groeien dat hij ons verbruik bij kan houden.
Er zijn verschillende kanalen om kurk te recyclen. Ook zijn er mogelijkheden er kreatief mee om te gaan.

Een simpele manier kurken her te gebruiken is er aanmaakkurkjes van te maken.
Doe de kurken in een flinke pot en vul deze met brandspiritus. Laat de kurken ongeveer twee weken staan zodat ze veel spiritus op kunnen nemen. Let op dat je de kurken niet te strak op elkaar perst, ze zwellen namelijk wat op, vooral de champagne- en klapwijnkurken.
Wij gebruiken de kurkjes om de kachel, barbecue, terraskachel of kampvuren mee aan te maken. Werkt perfect! En volgens mij stinkt het minder dan de gebruikelijke aanmaakblokjes.

Let op! Gebruik vooral geen kunststof kurken, deze lijken soms bedrieglijk op echte kurk.
En natuurlijk ook geen schroefdoppen. Al zijn die volgens onze Franse buurvrouw, afkomstig uit een wijngebied, hier in Frankrijk niet op wijnflessen te vinden.

Rest nog te zeggen dat je behalve de kurken ook de metalen dopjes die op champagne- en klapwijnflessen zitten, moet bewaren. Die worden namelijk heftig verzameld, net als indertijd suikerzakjes en sigarenbandjes.

2 opmerkingen: