6.4.13

Kip met 40 Tenen Knoflook

Al jaren is de befaamde Kip  met 40 Tenen Knoflook van Tante Paulette uit Lyon een vaak terugkerend gerecht op de tafels van la Crèche. Eigenlijk is het vreemd dat er nog steeds geen recept op ons blog stond, vooral omdat deze kippen een soort eigen leven zijn gaan leiden door het enthousiasme waarmee ze ontvangen worden, dankzij de eigen touch die Ineke er aan geeft.
Hier ontrafelen we het geheim zodat de liefhebber ook thuis kan gaan knutselen. Maar je mag natuurlijk ook een verzoeknummer indienen als je eens bij la Crèche komt eten.
Zorg voor kwalitatief goede ingrediënten. Voor 4 personen één flinke biologische, blije, vrije uitloop kip. Type Bresse kip, scharrelkip of Label Rouge. Lekkere verse knoflook, circa 40 tenen per kip. Olijfolie, peper + zout en tijm. Droge witte wijn, een halve fles per kip, en een flinke scheut cognac.Doe peper, zout, tijm en een flink aantal tenen knoflook, ongepeld, in het interieur van de kip.

De knoflook hoeft niet gepeld te worden. Het is voldoende als de tenen losgemaakt worden van de bol.

De kip(pen) aanbraden in olijfolie tot het velletje een beetje bruin wordt. De overgebleven knoflooktenen worden ook meegebraden. Afblussen met een flinke scheut cognac. 1/2 fles witte wijn per kip toevoegen. Eventueel nog wat water toevoegen (voorzichtig!). De pan gesloten anderhalf uur na laten sudderen op klein vuur. De kip hoort dan zo gaar te zijn dat het vlees makkelijk van het bot valt.


Opdienen met wat knoflooktenen op de schaal.

De overige tenen met saus gaan in wat bakjes.

Het stokbrood wordt in hompen gesneden. De hompen brood in de sausbakjes dopen en eventueel tenen op het brood uitsmeren. Het is ook heerlijk om een teen tegen je gehemelte (of verhemelte) uit te persen. En glop, schiet de zachte massa naar binnen. Een hemelse smaak, vandaar geverhemelte!

We wensen jullie allen een smakelijke proefneming!

4 opmerkingen:

 1. Dat ziet er heerlijk uit Ineke. Rest mij nog wel de vraag hoe ik er postuum achter kom of het een blije kip is geweest. Heb je tips?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vertrouwen in de mensheid, in dit geval je slager.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 40 tenen knoflook, hmm, ik vraag me af of dat wel voldoende is... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is die lekker, net een label route gekocht, gewoon bij de AH.. ga een poging wagen ..

  BeantwoordenVerwijderen