22.12.08

De kerk van le Val d'Ajol


Nu het zo tegen Kerstmis loopt is het misschien een stichtelijk moment wat aandacht aan de kerk van le Val d'Ajol te besteden.


De kerk van le Val d’Ajol, waarvan de patroonheilige Maria Tenhemelopneming is, werd in het midden van de XVI-de eeuw gesticht. Het koor en de eerste drie gewelfvakken dateren van 1554.

Aan de architectuur van de kolommen is te zien dat in de XVII-de eeuw een uitbreiding met vier gewelfvakken heeft plaatsgevonden. Boven het orgel zien we een sluitsteen uit 1681.

Het bijzondere van de kerktoren, die uit 1735 stamt, is dat hij op drie portalen steunt.

Er zijn een aantal opmerkelijke stukken meubilair en schilderstukken:

Het retabel, achterstuk van het altaar, bestaat uit vier eiken panelen waarop de Tenhemelopneming van de Maagd Maria is afgebeeld. Het is in 1760 uitgevoerd door Jean Joseph Remy uit le Girmont – le Val d’Ajol (dat toen nog deel uit maakte van le Val d’Ajol) op verzoek van pater Monier, een monnik uit Hérival die toentertijd de parochie van le Val d’Ajol bediende.

De Piëta, achteraan links, uitgevoerd in gepolychromeerd steen, dateert uit de XV-de eeuw. Het is het enige overblijfsel uit de kapel van het gehucht la Croix, waar de eerste bewoners van le Val d’Ajol woonden sedert de X-de eeuw.

De wandschilderingen terzijde van de Piëta stellen (links) Sint Crépin (Krispijn, Crispinus) en Crépinien (Crispinianus broer van Krispijn), de patroonheiligen van de schoenmakers, en (rechts) Sint Maarten voor. Deze wandschilderingen werden ontdekt toen in 2005 het interieur van de kerk opgeknapt werd. Ze stammen uit het eind van de XVI-de eeuw of het begin van de XVII-de eeuw.

Het houten Christusbeeld stamt vermoedelijk uit de XVI-de eeuw en komt voor op de lijst van nationaal erfgoed.

Het bijzondere aan de preekstoel is het galmbord in de vorm van een koningskroon (eerbetoon aan Stanislas, Hertog van Lotharingen, onttroonde Koning van Polen).

Het orgel dateert uit de jaren 1880.

Indien u bij het verlaten van de kerk naar links gaat, naar de Place du Sô, kunt u de verschillende bouwfasen van de kerk onderscheiden in de gebruikte stenen en de rangschikking daarvan. Onder een van de ramen van het koor ziet u een oculus (klein rond venster, oeil-de-boeuf), typisch voor Lotharingen, die dateert van voor het Concilie van Trente. Hier onstak men een lichtje dat het Heilige Sacrament voorstelde.

Zeker ook een bezoek waard zijn enkele van de 145 wegkruisen in le Val d’Ajol:

- het gotische Croix des Chênes uit de XVI-de eeuw, route de Remiremont,

- het Croix de Larrière met Franse lelies uit de XVI-de eeuw, route de Fougerolles,

- het Croix du Jeranceau (Jaranceau of Géranceau) uit 1626, vanaf de Place du Sô met wegwijzers aangegeven of vanaf la Crèche via een gemarkeerde wandeling.
- en voor het kruis op het terrein van la Crèche, in 1829 opgericht door J.N. Babé, hoeft al helemaal geen moeite gedaan te worden.

Op de site van de gemeente le Val d'Ajol staan ook nog wat foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten