11.12.03

De Vogezen

De Vogezen is de naam van een oud gebergte dat, zoals in Frankrijk gebruikelijk is, naamgever is voor een departement.

Het departement “les Vosges”, departement 88, is een onderdeel van de regio Lorraine (Lotharingen), bekend uit de geschiedenis.
Vanouds zijn de regio’s Elzas-Lotharingen in het noordoosten van Frankrijk regelmatig de inzet geweest van strijd tussen Duitsland en Frankrijk.

Lorraine, bestaande uit de departementen Meuse, Moselle, Meurthe-et-Moselle en Vosges, beslaat 23547 km² waar 2,3 miljoen mensen wonen. Vergelijk Nederland met 34043 km² en 16 à 17 miljoen inwoners. Wat een ruimte! Hier! Je kunt van ons naar Remiremont rijden, 20 km, zonder iemand tegen te komen!

Het gebergte de Vogezen is niet bijzonder hoog. De hoogste punten, de zogenaamde “ballons”, reiken tot circa 1300 à 1400 meter. In de directe omgeving van onze camping loopt de hoogte op tot 800 meter. In de winter kan er praktisch vanuit huis gelanglauft worden (op een paar minuten rijden zijn er pistes) en op 3 kwartier afstand vindt je alpine pistes. Wij hebben de afgelopen jaren iedere winter kunnen skiën.

De Vogezen liggen globaal tussen de Ardennen en de Jura in. De natuur is wat ruiger dan de Ardennen en het is er zeker minder dicht bevolkt.

Het klimaat neigt naar een landklimaat; in de winter is het zeker 5° kouder dan in Nederland, maar een aangenamere, drogere kou met uitschieters naar -18° à -20°. In de zomer liggen de temperaturen doorgaans 5° à 10° hoger dan in Nederland.

Aangezien de Vogezen gerekend vanaf de Atlantische kust ongeveer het eerste gebergte is, valt er ook wel eens een buitje. Het positieve daarvan is dat de natuur er mooi groen uitziet, dat er talloze beken en riviertjes zijn en dat er duizenden meertjes (mille étangs) zijn. Overigens is de natuur niet altijd groen: in de herfst verkleuren de loofbomen waanzinnig.

De Vogezen zijn vanuit Nederland makkelijk te bereiken via Luxemburg, Metz, Nancy. Het is helemaal een tolvrije snelweg of daarmee te vergelijken. De laatste 20 kilometer naar onze camping gaan over departementale wegen en ook daaraan wordt hard gewerkt. Vanaf Amsterdam is de afstand ongeveer 650 km. Op weg naar Spanje of de Franse zuidkust is het slechts enkele tientallen kilometers omrijden maar dat is zeker de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten