11.12.03

Le Val d'Ajol


Le Val d’Ajol was tot niet heel lang geleden qua oppervlakte de op één na grootste gemeente van Frankrijk. Toch heeft de gemeente slechts 4500 inwoners; dat zegt wel iets over de ruimte.

In de naaste omgeving zijn Remiremont en Luxeuil (in de Haute Saône) de wat grotere plaatsen (10.000 inwoners) en wat verder weg Epinal en Vesoul (ook in de Haute Saône) die al echt stadse allures hebben.
Nog wat verder weg zijn steden als Nancy (art nouveau), Besançon (citadel), Belfort (vesting), Colmar (vakwerkhuizen), Mulhouse (musea) en Stassbourg (Nederlands consulaat en andere bezienswaardigheden).

Le Val d'Ajol is "wereldwijd" bekend om zijn Andouille du Val d'Ajol.
Niet iedereen is er even verrukt over maar toch stromen in het 3e weekend van februari tienduizenden van heinde en verre naar le Val d'Ajol om er de Foire aux Andouilles te bezoeken. Het is een drie dagen durend spektakel met de nadruk op eten (en natuurlijk drinken)(je moet per slot van rekening die Andouille toch wegspoelen).
Wij hebben het éénmaal geprobeerd, maar dat viel niet echt goed. Volgens een kenner die we later spraken hadden we het worstje bij consumptie niet gewoon in ronde plakjes moeten snijden maar hadden we het in de lengterichting in langwerpige plakken moeten snijden. Dit verklaart natuurlijk alles.
Wie genoeg lef heeft moet het ook maar eens proberen. Misschien waag ik het er ook nog eens op; die tienduizenden kunnen toch niet allemaal gek zijn!
Correctie 2005/2006: we zijn kennelijk al zo geïntegreerd dat we het lekker beginnen te vinden, ongeacht de richting waarin gesneden wordt. Maar een biertje ernaast helpt in ieder geval wel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten