11.12.03

Wat is la Crèche?

Circa 100 jaar geleden was er nog veel textielindustrie te vinden in de Vogezen. Zo ook in le Val d’Ajol. Er waren daar zeker 6 textielfabrieken waarvan er nu, zover ons bekend, niet één meer actief is. Eén van deze fabrieken, de grootste, werd indertijd gesticht in het gehucht Hamanxard. Ten behoeve van de werknemers werden er in Hamanxard en Outremont een aantal eenvoudige arbeiderswoningen gebouwd. Ook kwamen er een school, een bioscoop, café's, een restaurant en winkels.

In les Mousses werd schuin tegenover de fabriek, in een al langer bestaand gebouw, een crèche ingericht en in het dalletje achter de crèche werd een badhuis gebouwd.

Inmiddels bestaan fabriek, bioscoop, school, café's, restaurant, winkels en crèche niet meer en ook het badhuis vervulde zijn oude functie al geruime tijd niet meer. De crèche is een aantal malen grondig, niet altijd even mooi, verbouwd en is nu ons woonhuis waarin we ook een paar pensionkamers hebben. Aan de achterzijde van het woonhuis is een groot, deels overdekt terras waar ’s avonds de gemeenschappelijke maaltijden geserveerd worden. Het badhuis is in zijn oude functie hersteld en dient nu als sanitaire voorziening voor de erachter gelegen camping. Op de zolderetage van het badhuis hebben we een appartementje ingericht.

De camping ligt achter het badhuis in een klein, door bossen omgeven, dal waar een beekje doorheen stroomt. In dit beekje kunnen prachtige dammen gebouwd worden die dan later door ons weer afgebroken moeten worden om de watervoorziening e.d. niet in gevaar te brengen. De camping kan het best omschreven worden als een natuurcamping met een beperkt aantal ruime plaatsen (circa 10 kleine en 10 grote) die vrijwel allemaal een eigen niveau hebben.

De camping is van begin april tot eind oktober geopend. Buiten die periode moeten we het water afsluiten i.v.m. bevriezingsgevaar en zijn er dus geen douches en toiletten beschikbaar. Dan zou het ook wel erg hard-core-kamperen worden. Om dezelfde reden is het appartement dan niet bruikbaar. De pensionkamers zijn wel het hele jaar beschikbaar. Het is wel verstandig, ook buiten het echte seizoen, van te voren te bellen of te e-mailen aangezien ons aantal staanplaatsen en kamers zeer beperkt is. En wij willen per slot van rekening ook wel eens op vakantie ook al is het verblijf in de Vogezen één grote vakantie.

Wat is een crèche?

Een crèche is oorspronkelijk een voederstal/bak. In het 16de eeuws Nederlands was het een krib(be) of creb. In het Duits Krippe, in het Engels crib, in het Fries krêbe, in het Nederduits krübbe, in het Zweeds krubba en in het Deens krybbe, alle met dezelfde West-Germaanse oorsprong.
Het Italiaans nam het woord over uit het Germaans als greppia en het Frans nam het over als crèche en gaf dit weer door aan het Engels als cratch.
Het Franse woord crèche kreeg een betekenisverandering van voederbak naar kerststal en later een uitbreiding naar plaats om kinderen te stallen. In die laatste betekenis is het woord crèche dan weer in het Nederlands gekomen.

Onze la Crèche voldoet eigenlijk een beetje aan zowel de oorspronkelijke betekenis als aan de huidige; je kunt bij ons lekker eten en het is ook een heerlijke plek voor kinderen!

1 opmerking:

 1. Hallo Rob en Ineke

  Wij zijn Jeroen (31) en Lion (30), en wij willen dit jaar voor het eerst gaan kamperen, met de motor wel te verstaan.
  Wij houden erg van rust, lekker wandelen in de natuur, actieve uitjes en lekker eten natuurlijk.

  Na wat rondneuzen op het net en google maps leek ons de vogezen/elzas een mooie bestemming voor ons eerste kampeer avontuur, niet te ver en prachtige natuur.
  Ons plan is om in 2 weken tijd 3 campings aan te doen te beginnen met die van jullie, en dan zo onze weg naar boven te vervolgen na een nachtje of 4

  Graag zouden wij een plekje op jullie camping reserveren van zaterdag 11 juni (aankomst) tot woensdag 15 juni (vertrek).

  In afwachting van uw reactie verblijven wij,
  Met vriendelijke groeten en wellicht tot dan.

  Jeroen en lion brink
  Dreef 50
  1735 hm. 't Veld
  lionvanderkroon@hotmail.com
  jeroenbrink1984@gmail.com
  06 227 117 54 jeroen


  BeantwoordenVerwijderen