10.6.14

Vlierbloesemwijn

Voor vlierbloesemwijn, ook wel genoemd aperitief van vlierbloesem, zijn verschillende recepten in omloop. Je krijgt de indruk dat iedereen uit de losse pols de ingrediënten samenvoegt en vooral qua hoeveelheid suiker nog wel eens uitschiet.
Ook wij, Ineke, Hendrika en Karel, geven onze eigen invulling en daardoor zal deze versie wel weer heel anders smaken dan die van de buren.

Benodigdheden:
1 liter witte wijn
125 (of 180) gram suiker
1/2 glas alcohol (hoe groot, hoe sterk?)
6 of 7 vlierbloesemschermen

Wij namen dus:
± 22 liter witte wijn
3 liter alcohol van 40 %
± 6 dienbladen vol vlierbloesemschermen
 en vermoedelijk 40 gram suiker per liter

De vlier die onder de bescherming van onze eigen Calvaire bloeit moet wel een heel bijzonder drankje op gaan leveren. 
Een prachtig vlierbloesemscherm
De bloemblaadjes moeten van het scherm geplukt worden. Meteen kunnen ook ongewenste beestjes verwijderd worden. Het moet een vegetarische wijn worden.
De bloesemblaadjes gaan samen met de wijn en de alcohol in een groot vat. Volgens sommige recepten mag dit niet van plastic zijn. In dit vat laat je het mengsel 8 dagen (of 2 of 3) macereren  op een donkere, koele plaats. Vorig jaar waren we het vergeten en heeft het 3 maanden gemacereerd, ook dat geeft een andere smaak.
Na de maceratieperiode het mengsel filteren en de suiker toevoegen (hoeveel weet ik dus nog niet omdat dat pas volgende week gebeurt) en vervolgens bottelen.

Volgens sommige recepten moet je na het bottelen nog 2 maanden wachten alvorens te proeven. Ook dat lukt ons vaak niet. Gelukkig hadden we nog een flesje van de oogst van 2013 om te proeven wat het moet worden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten